onsdag den 19. marts 2014

Skøn forårs-tærte .....

Skøn forårstærte. 

Skøn tærte. En rest fra aftensmaden. 

Uhm... 

Det er længe siden jeg sidst har lavet tærte, så i går stod den på grøntsagstærte. Der er brug for et boost af vitaminer og mineraler ovenpå den omgang influenza jeg lige har været igennem Jeg er endnu ikke helt på toppen og skranter fortsat så mit energiniveau, er ikke på sit højeste endnu. 

Savner virkelig både min løbe- og svømmetræning. Når ikke jeg har haft mulighed for, at komme ud og træne, er det vigtigt at fastholde min core-træning hjemme. Det er vigtigt for mig, at skabe balance i min hverdag så det er med til at give mental styrke, selvom jeg har været meget fysisk træt i den sidste 1,5 uge. Længe siden, at jeg har været syg. Men mange bliver syge pga. det lunefulde forår. 

Vil lige dele opskriften på bloggen til inspiration. Når først du har basis råvarerne, kan fyldet i tærten varierer alt efter smag og behag - og hvad du lige har af rester i køleskabet. En god måde, at reducere madspild i husholdningen. 

Vi har flere favoritter herhjemme når det kommer til tærte, og så er den super lækker som en rest dagen efter i madpakken. Den kan sagtens nydes kold. Vi er rigtig glad for kombinationen med laks, spinat og hytteost, men også porrer-tærte med bacon, er rigtig lækkert. 

Dagens tærte er med porrer, squash, tomat, skinke og cheddarost og en rest pasta. Det høre til teenagerens favoritter. Bruger altid både muskatnød og ingefær. Det sætter prikken over i'et og giver tærten smag. Just love it.  


Forårstærte med grøntsags- og skinkefyld. 

Ingredienser til grunddej:

100 gram smør (Kærgården kan fint anvendes). 
  ½ tsk. salt, groft 
150 gram hvedemel
 25 gram grahamsmel
2-3 spsk. lunkent vand

Fremgangsmåde:
  • Bland smør, salt, hvedemel og grahamsmel sammen. Smuldre smørret i, så det ligner revet ost.
  • Tilsæt vand og saml dejen. Den skal være smidig, uden at mærkes klistret.
  • Lad dejen hvile i ca. 30 min i køleskabet med et overdækket viskestykke.
  • Smør et stort tærtefad og form dejen jævnt i fadet, også op langs kanterne. Kan også rulles tyndt ud med en kagerulle. Anvend da en bageplade med bagepapir, så er det lettere at få dejen over i tærtefadet. Du kan lægge tærtefadet forsigtigt over, og vippe dejen over og så fold dejen op ad kanterne. 
  • Prik med en gaffel i dejen hele vejen rundt, så dejen ikke bobler op under forhævning. 
  • Forbag tærtebunden, til den er let gyldenbrun på 175 grader.
Bon appetit. 

Skøn forårstærte. Fyldet kan variere afhængig af hvad du har af rester i køleskabet. 

Forårstærte.

Ingredienser til tærtefyld:
  • 2 porrer, store
  • 1 squash, mellemstr. 
  • 2-3 tomater, alm størrelse
  • 1 bundt forårsløg
  • 1 lille løg
  • 1 pk skinkestrimler
  • Pistacienødder / pinjekerner, en håndfuld
  • Basilikum, frisk, ca. en  håndfuld
  • Pasta, ca. 2 dl. 
  • 3 æg, normalstørrelse
  • Kaffefløde 9%, ca. 2 dl. 
  • Cheddarost, ca. ½ pose.
  • Ingefær, stødt, 1 tsk.
  • Muskatnød, stødt, 1 tsk.  
  • Peber, friskkværnet
  • Olie til stegning, ganske lidt.

Fremgangsmåde: 
  • Skyl og skær alle grøntsager ud i rustikke stykker.
  • Tænd en pande på fuldt blus, hæld lidt olie på.
  • Steg grøntsager og skinke, tilsæt pinjekerner / pistacienødder, og rist dem med grøntsagerne. 
  • Hak frisk basilikum og vend det i med grøntsager. Sluk for panden. 
  • Knæk æg i en skål, og tilsæt kaffefløde. Pisk det godt sammen. Tilsæt krydderier, og cheddarost. 
  • Fordel fyldet over den forbagte tærtedej, og hæld "æggemassen" over, så det fordeles jævnt. 
  • Sættes i forvarmet ovn, bages ca. 35-40 min. midt i ovnen, til den er gylden og tærten har en fast konsistens. 
  • Tag den ud af ovnen, og lad den køle let af, før den serveres. 
Tip: 
  • Anvendes der bacon i tærten, da undlad salt i dejen. Salt fra bacon gør tærten ekstra salt.  
  • Tærtedejen kan forberedes i forvejen, og opbevares i køleskab -  tages ud lidt før, så den er lettere at forme i tærtefadet. 
  • Fyldet kan varierer afhængig af hvad du foretrækker, og har i køleskabet. En god måde, at bruge sine rester på, og reducere madspild. 
  • Forkog evt. lidt fuldkornspasta, kun så de er halvkogte, eller brug en rest pasta. Steg dem med grøntsagerne, så de bliver jævnt fordelt. 
  • Har god erfaring med et mix af spinat/laks og hytteost.
Du kan finde inspiration til mange lækre tærter på Karolines Køkken.

Bon appetit. 

obs: 
Scrol ned i bunden af bloggen for at se bloggens 10 mest læste favoritindlæg samt de blogge og favoritsider, der inspirere mig. Du kan også følge bloggensfacebookprofil og BlogLovinI højre side af bloggen finder du alle tidligere blogindlæg. Har du spørgsmål til opskrifter eller andet på bloggen kan du også skrive til mig på bloggens e-mail: justlove2ndhand@gmail.com .0)