torsdag den 17. april 2014

Madspild i påskedagene og tip til, at reducere madspild samt opskrift på Tærte lavet på rester ....

Madspild i påskedagene. 

I mange familier er påsken forbundet med en masse tradi-tioner, og det betyder, at mange danskere samles, for at spise påskefrokoster og påske-middage. 

I den forbindelse fylder danskerne indkøbskurve- og vogne, og køleskabet bugner af lækre retter, for der skal jo ikke mang-le noget. 

Mange fristes til, at købe lidt ekstra ind, fordi der skal hygges med familie og venner. 

Ofte er det forbundet med, at man gerne vil have et kæmpe påske-bord med alle mulige retter, det skaber et fællesskab og det er hyggeligt. 

Men påskeugens madspild koster danskerne 279 mio. kr., fordi rigtig meget mad ender i skraldespanden. 

På en normal uge, havner der madskrald for 225 millioner kroner i de danske skraldespande. Danskerne køber 24% mere mad i påskeugen end i en gennemsnittelig uge, og det får altså omfanget af madspild til at eksplodere. 

Her er nogle tip til, hvordan der kan reduceres på madspild i påske-dagene: 
  • Man behøver ikke at stille alt frem på en gang, fyld fadene op i takt med, at de tømmes. 
  • Brug mindre fade og mindre tallerkener. Så putter gæsterne mindre på tallerkenen, og fadene kan altid fyldes op. 
  • Hvis maden står og sveder på bordet i flere timer, bliver man nødt til, at smide det ud, så gem det i køleskabet, så holder det læng-ere. Og sæt maden i køleskabet kort efter I har spist. 
  • En tommelfingerregel er, at et voksent menneske spiser mellem 500 - 800 gram mad inklusiv brød. 
Der bliver købt mest lam, laks, æg og rejser. Laksen kan man bruge til næste påskefrokost ligesom æggene. Lammet kan bruges til biksemad, eller en lækker salat, altså sørg for, at anvend madresterne i nye retter, for at reducere mad-spildet. 

Det vigtigste er, at man ikke blander maden sammen, for det holder sig bedre, når det opbevares hver for sig.

Det er stifteren af forbrugerbevægelsen Stop Spild Af Mad, Selina Juul som er kommet med ovenstående tip, efter interesse-organisationen Landbrug & Fødevarer, har analyseret danskernes indkøb i påsken. 

Undersøgelsen blev foretaget i uge 13 sidste år, og tallene forudsætter, at danskerne smider lige så meget ud i påske-ugen, som i årets andre uger.

Grøntsagstærte, lavet på rester. 

Aftensmaden for min teenager og jeg stod på en grøntsags-tærte lavet på rester, og den blev rigtig god. En lille påskeblomst, sneg sig altså lige med på billedet, i anled-ningen af påsken, ha!  


Ingredienser til tærten: 

Tærtedej: 
100 gram smør
150 gram hvedemel
 25 gram grahamsmel
  1 tsk. groft salt
  3 spsk. vand, ca. 

Smør smuldres med mel og salt, og samles med vand, så den er smidig. Lægges på køl i 30 minutter. Smør et tærtefad med lidt olie/smør, og form så dejen i tærtefadet, også så dejen når 3/4 op ad kanten. Forbages ca. 10 minutter så den er let gylden. 

Fyld: 
3/4 pakke skinke
1/2 squash 
  3 tomater
  4 gulerødder 
  3 fed hvidløg 
  2 løg, almindelige
    en håndfuld blandet nødder
  2 dl pasta, ca. 
  • Forkog pasta, kun så de er halvt møre.
  • Snit grøntsager, hvidløg og nødder rustikt.
  • Rist alt på en pande med høj varme. 
  • Si vandet fra pastaen, og tilsæt dem grøntsagerne.
  • Tag dem af varmen. 
Æggemasse: 
3 æg
½ pose Cheddarost 
1 tsk. stødt muskatnød 
1 tsk. stødt ingefær
  salt + peber
1 dl kaffefløde 9% 
  • Knæk æg i en skål, og tilsæt cheddarost og krydderier. 
  • Tilsæt fløde og pisk det godt med piskeris. 

Fordel grøntsagsfyld på den forbagte tærtebund, og fordel nu æggemassen i et jævnt lag. 

Bag tærten i ca. 35-40 minutter i en forvarmet ovn, på 175 grader. Lad den køle let af før servering. 

Tip: 
  • Varier fyldet, afhængig af, hvad du selv har i dit køleskab. Kun fantasien sætter grænsen for, hvordan en tærte kan sammensættes. 
Bon appetit. 



¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ 

Gør du noget for, at reducere madspild? 

Del meget gerne dit tip herunder. 

Bedste Påskehilsner 

Smil Lene .0))

¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤