tirsdag den 13. oktober 2015

Søde & Sunde havregrynskager...

Søde & Sunde havregrynskager. 

Havregrynskager. Både de søde og sunde. Bon appetit. 

Efterårsferie er lig med hyggetid. Teenageren er absolut til det søde hjørne og jeg fik derfor til opgave at bage nogle kager, der indeholder fløde!

Jeg gik i tænkeboks og fik lyst til, at prøvebage nogle lækre havregrynskager. Fandt så også på, at bage både en sød og sund udgave af dem.

Er helt sikkert til begge dele, men for at blodsukkeret ikke løber løbsk, er det rart med en sundere udgave til hverdagen hvor den søde havregrynskage, er perfekt til weekend- & feriehygge. Opskriften på dem begge kommer her. Anvender såvidt muligt økologiske produkter, men lader det være op til dit eget valg.

Havregrynskager, den søde.

Antal: 9 almindelig størrelse.  

Ingredienser:
  • 1/2 vaniljestang
  • 125 gram rørsukker (eller 100 g rørsukker og 25 g muscovado)
  • 1 æg
  • 1 tsk. bagepulver
  • 1 1/2 spsk. hvedemel (jeg brugte ø-landshvedemel).
  • 125 gram havregryn (jeg brugte fuldkornshavregryn)
  • 75 gram smør
Fremgangsmåde:
  • smelt smør i en kasserolle ved middelhøj varme, og lad det køle let af. 
  • Flæk vaniljestang og skrab vaniljekorn ud. Mas kornene med lidt sukker.
  • Pisk æg og sukker sammen. Tilsæt vaniljekorn og vend det i det smeltet smør. 
  • Bland havregryn, mel og bagepulver sammen, og vend det i æggemassen. 
  • Kom dejen på en bageplade med en spiseske i runde kugler. Dejen flyder ud når de bliver bagt. Portionen passer til 3 x 3 på pladen. Hvis du ønsker dem mindre, da anvend en teske. 
  • Bag dem midt i ovnen på 175 grader varmluft i ca. 8-12 minutter eller til de er brune i kanten. Hver ovn er forskellig, så hold et skarpt øje med dem. 
  • Lad havregrynskagerne køle af på en rist. Flyt dem forsigtigt med en palet. 
  • Smelt chokolade i en kasserolle over vandbad for svag varme, og dekorer kagerne med chokolade på indersiden. Gem evt. lidt til pynt på ydersiden. Lad chokoladen størkne helt. 
Flødeskum med brombær.
  • Lav et opkog af frosne brombær i en kasserolle med en smule vand, og lad det køle helt af. Sigt væden fra.
  • Pisk flødeskum der passer til antallet af havregrynskager, og vend brombær i med en knivspids vaniljepulver. 
  • Hæld flødeskum i en sprøjtepose og pynt halvdelen af kagerne, og top dem med endnu en havregrynskage.
  • Har du en rest chokolade tilbage da pynt kagerne med løs hånd, så det giver en stribet effekt. (jeg havde ikke selv mere chokolade tilbage, men det vil se flot ud!). 
  • Anret havregrynskagerne på et kagefad, og server en kop go' mokka / te til. Anbefaler at flødeskum først kommes på kagerne tæt på, at de skal spises. Ellers opbevar kagerne i en lufttæt kagedåse indtil de skal nydes. De skal være helt kolde før de kommes på dåse, for at de bevare sprødheden.

Havregrynskager, den sunde.

Ingredienser:
  • 300 gram moden banan. 
  • 1 æggehvide, gerne Large. 
  • 100 gram fint valset havregryn (jeg brugte fuldkorn)
  • 50 gram grov valset havregryn (jeg brugte fuldkorn)
  • 1 stor håndfuld tranebær
  • 1 stor håndfuld kokosmel / flager. 
  • Mandler / hasselnødder til pynt. 
Fremgangsmåde:
  • Mos bananerne med en gaffel i en skål.
  • Tilsæt æggehviden og vend havregryn i. 
  • Bland tranebær og kokos sammen og vend det i skålen. 
  • Form små havregrynskager med en ske, og læg dem på en bageplade beklædt med bagepapir. Tryk dem let flade. 
  • Pynt med mandler / hasselnøddeflager. 
  • Bag dem i ovnen på 200 grader til de er gyldne. 
  • Lad dem køle helt af før de opbevares i en lufttæt beholder. 
Se også opskrifterne på: Kanelsnegle i en sundere udgave, Squash & Gulerodsmuffins m. mørk chokolade,Tærte med kokosremonce og bær, Laksetærte med spinat, Æble-/Kanelmuffins & Kage, Kærnemælkshorn med remonce og hindbærmarmelade, Kokostoppe med havregryn og strejf af appelsin, Lækre dadelkugler, hold et stabilt blodsukker.
Bon appetit.

Obs: 
Scrol også helt ned i bunden af bloggen, hvor du kan se favoritindlæg, min blogrulle og favoritsider, der er med til at inspirere mig i hverdagen. 
Bloggen er også på facebookside Justlove2ndhandbyleneb. Giv gerne siden et "like" og vælg Ja til notifikationer. Så får du løbende blogopdateringer, opskrifter, anbefalinger og små hverdagsglimt. 
Følg også gerne bloggen på BlogLovin  & Google+
Bloggens IG-profiler @justlove2ndhand & secondhand_aarhus_bylene. Link i bio til bloggen på begge IG profiler, så du kan følge med på farten. KH Lene. .0)